Greenline campaign

LEDlys.dk er ikke længere en webshop. Produkterne finder du i stedet på greenline.dk

Køb led pærer hos greenline →

Hvorfor vælge LED belysning til butik?

Skrevet 2. juli 2014, 12.01 af
Hvorfor vaelge led belysning til butik

Hvorfor vælge LED belysning til butik?

 

Der er mange gode grunde til at vælge LED, når der skal laves ny belysning i butikken, hvad enten det er udskiftning af eksisterende lyskilder eller helt ny belysning. Der er selvfølgelig også lidt ulemper, men på både den korte og lange bane er fordelene langt større.

 

Prisen:

Ja, det er så årsagen til at LED stadig bliver fravalgt nogle steder, og det er da også til at forstå, da den betaling, der skal lægges her og nu er højere på LED end alternative lyskilder.
Men det kan uden tvivl betale sig at investere. Alene levetiden og det mindre besvær gør det hele værd. Hvis man lægger strømbesparelsen oveni, er der slet ingen tvivl. Så hvis du ikke har skiftet endnu, men overvejer det, så vil jeg her komme med vores anbefalinger til hvorfor.

 

Strømbesparelsen:

Er en af de bedste grunde til at vælge LED belysning, og nok også den største grund til, at LED bliver mere og mere foretrukket, når der skal vælges ny belysning eller udskiftes en lyskilde. Det er der også god logik i, for en reel strømbesparelse ligger på ca. 80%, og det må siges, at kunne mærkes på den faste udgiftspost.

 

Holdbarheden:

Endnu en god grund til at vælge LED belysning frem for noget andet på markedet, er den lange levetid LED har i forhold til halogen, lysstofrør eller sparepærer. En halogenpære har typisk en forventet levetid på 2.000 timer, lidt bedre ser det dog ud med sparepæren og lysstofrøret, som typisk ligger på 10.000 – 15.000 timer. En god LED pære, LED spot eller LED rør vil typisk ligge på 35.000 timer. Udover at der selvfølgelig er langt længere imellem udskiftning af LED lyskilder frem for halogen eller lysstofrør, så skal man også medregne al den tid man sparer, ved netop ikke at skulle skifte lyskilderne så ofte. Tydeligste forskel er selvfølgelig sammenlignet med halogenpæren, men ofte sidder de andre lyskilde højt oppe, eller er generelt bare meget besværlige at skifte, og der vil valg af LED belysning gøre det langt nemmere.

 

Farve og farvegengivelse:

Farven på lyset, også kaldet kelvin er noget der har været meget snak om efter diodernes indtog på det private-og erhvervsmarkedet. Dette er ganske forståeligt, da de første LED pærer der kom, var meget blå og kolde i lyset. Sådan er det heldigvis ikke mere, da procenterne nu sagtens kan ramme de forskellige farvekoder (kelvin), så de kan erstatte de eksisterende, uden at man behøver at gå på kompromis med den farve lys, man ønsker.
Men noget helt andet, og mindst lige så vigtigt, som det overstående, er farvegengivelsen, der kaldes RA værdi eller CRI værdi. Det er et område, som der kommer mere og mere fokus på, ikke bare inden for LED, men hele belysnings sektoren. Dette skyldes dog i høj grad LED’ens indtog på markedet. Grunden til dette er, at LED nu ikke længere laves så det bare erstatter eksisterende belysning, men faktisk bliver bedre end den butiksbelysning, der er mange steder. Tager man eksempelvis en traditionel sparepære eller et lysstofrør, så ligger deres Ra værdi på 80-85, det vil sige, at de gengiver farverne 80-85% procent korrekt. Der kan man nu få LED, der giver minimum Ra95, hvilket er langt bedre lys, og viser de rigtige farver på produkterne. Dette har naturligvis stor indflydelse på, hvordan varerne fremstår i butikken, og kan være med til at afgøre, om kunden køber varen. Det giver sig selv, at jo mere indbydende varen fremstår, des større er chancen, for at få den solgt. Vi kender jo også fra os selv, hvis vi eksempelvis bare tager fødevarer. Jo mere indbydende bøffen i køledisken er, jo større er chancen for, at vi køber den.

Næsten lige så vigtigt som Ra værdien er farvespektret. Selvom en lyskilde har en okay eller god Ra værdi, kan farvespektraet godt være vidt forskelligt. Selvom et ganske alm. lysstofrør har en korrekt farvegengivelse på 80%, viser det farvene meget ujævnt. Tager vi udgangspunkt i det mest alm. lysstofrør brugt i butikker med farve kode 830.
(8) betyder RA værdi minimum 80
(30) 3000 kelvin.
Så viser det viser det grøn og rød tydeligere end alle de andre farver. Teknisk set giver det en korrekt farvegengivelse på 80%, men alligevel ikke helt, da nogle farver er langt mere tydelige, end de ville være ude i alm. sollys, som er den originale farvegengivelse altså den man sammenligner med og derfor er på 100%.
Dette er ikke tilfældet med LED, de viser farverne meget jævnt, og der er ikke rigtig nogle farver, der bliver forfordelt. Dette gælder også for en LED pære med en Ra værdi omkring de 80-85.
LED belysning er derfor langt mere retvisende end sparepærer eller lysstofrør, selv med lavere Ra værdi, og de LED pærer med høj Ra værdi, gengiver farverne næsten ligeså godt, som solen selv.